Despre aer condiționat

Un aparat de aer condiționat reprezintă Raiul pe pământ în zilele caniculare în care simți că mai ai puțin și te topești, asigurându-ți un climat optim în interiorul locuinței tale. Piața aparatelor de aer condiționat se diversifică în mod continuu, fiecare producător oferind pe piață cel mai bun aer condiționat. Vânzările de asemenea aparate sunt foarte mari pe timpul verii, atunci când majoritatea oamenilor fac cumpărături impulsive, dirijați de senzația de sufocare în interiorul casei. Însă, orice persoană care dorește să își achiziționeze un aparat de aer condiționat ar trebui să se informeze asupra tipurilor de aparate, caracteristici importante, dar și care sunt cele mai bune aparate de aer condiționat.

cel--mai-bun-aer-conditionatTipuri de aparate de aer condiționat

Specialiștii împart aparatele de aer condiționat în 4 mari categorii, după cum urmează:

Aparate de aer condiționat de tipul split

Cel mai comun și cel mai bun aparat de aer condiționat pentru locuințe este cel de tip split, care presupune funcționarea aparatului cu ajutorul a două unități: una exterioară și una interioară. O caracteristică importantă a acestui tip de aparat de aer condiționat este faptul că nu prezintă conducte de aer și țevi prin pereți. Fiecare unitate are câteva componente esențiale fără de care aparatul de aer condiționat nu ar funcționa la un nivel optim.

Aparatele de aer condiționat de tip split se poate găsi în mai multe variante, în funcție de numărul de unități interioare. Spre exemplu, aparatul de aer condiționat double split are două unități interioare legate la unitatea exterioară, iar un aparat de aer condiționat multi split are mai multe unități interioare conectate la aceeași unitate exterioară.

2. Aparate de aer condiționat de tip duct

Spre deosebire de aparatele de aer condiționat de tip split, aceste aparate de tip duct se caracterizează de existența unor conducte în interiorul pereților prin intermediul cărora circulă aerul. Aceste aparate sunt mai puțin folosite deoarece au un sistem de montare mai dificil. Aparatele de aer condiționat de tip duct sunt considerate a fi cele mai bune pentru climatizarea caselor care necesită un control riguros al temperaturii și al umidității aerului.

3. Aparate de aer condiționat de tip ceiling

Ultimul tip de aparat de aer condiționat este cel de tip ceiling sau casetă, care se montează în tavan. Cele mai bune aparate de aer condiționat de acest fel sunt folosite cu precădere în spațiile de birouri, mai ales în cele în care există tavane false de rigips.

Aceste aparate de aer condiționat pot fi folosite și pentru încălzirea spațiului pe timpul iernii, doar dacă prezintă funcția inverter. Însă, dacă pe timpul iernii temperaturile coboară sub 5 grade, nu se recomandă folosirea aparatelor de aer condiționat ca modalitate principală de încălzire a spațiului.

4. Aparatul de aer condiționat cu inverter – cel mai bun aer condiționat?

Majoritatea persoanelor achiziționează aparate de aer condiționat tradiționale, care folosesc un compresor pentru asigurarea unei temperaturi optime în camere. Atunci când aparatul de aer condiționat este pornit, compresorul pornește și începe să răcească aerul din cameră. În momentul în care termostatul înregistrează temperatura dorită, compresorul este oprit, acesta fiind de fapt și principiul după care funcționează aparatele de aer condiționat tradiționale. Acum mulți ani, acestea erau considerate cele mai bune aparate de aer condiționat, fiind singurele care puteau face față căldurii sufocante de afară.

În prezent, cel mai bun aparat de aer condiționat este considerat a fi cel cu funcția inverter, care are un nou model de compresor ce funcționează cu ajutorul unei unități electrice de control. Această tehnologie a fost folosită pentru prima dată la începutul anilor 1900, în mai multe domenii. De atunci și până acum a fost perfecționată și a ajuns să fie aplicată cu succes și în cazul aparatelor de aer condiționat. Principalul avantaj al aparatelor de aer condiționat cu invertor este faptul că are o singură fază de funcționare. Cu alte cuvinte, aparatul de aer condiționat cu invertor nu necesită pornirea și oprirea repetată a compresorului, ci are un proces constant de funcționare pentru menținerea temperaturii optime.

În afară de procesul de funcționare, aparatul de aer condiționat cu invertor are mai multe avantaje care îl transformă în cel mai bun aparat de aer condiționat de pe piață. Unul dintre aceste avantaje importante este consumul redus de energie electrică, care poate fi chiar și cu 30% mai mic decât consumul în cazul unui aparat de aer condiționat tradițional. Acest consum redus se datorează tocmai procesului de funcționare, care nu necesită pornirea și oprirea repetată a compresorului. Spre exemplu, cele mai bune aparate de aer condiționat sunt cele care consumă mai puțin de 100 kWh anual.

Un alt avantaj important care îl transformă în cel mai bun aer condiționat de pe piață este faptul că încălzește la fel de eficient spațiul și în perioada anotimpului rece. Astfel, îți poți încălzi locuința în sezonul rece cu ajutorul unui aparat de aer condiționat cu aceleași costuri reduse de energie electrică. Însă, folosirea exclusivă a aparatului de aer condiționat pentru încălzirea locuinței nu este recomandată în cazurile în care temperaturile sunt extrem de scăzute, cum ar fi sub 0 grade. În acest caz, este necesară și montarea unui sistem suplimentar de încălzire a spațiului.

Alte avantaje care transformă acest model de aparat în cel mai bun aer condiționat sunt următoarele:

Fiabilitate (piesele sunt mult mai puțin solicitate în cazul unui aparat de aer condiționat cu invertor față de un aparat tradițional datorită procesului de funcționare constantă)
Timp de pornire redus
Evită fluctuațiile de temperatură
Sistem fiabil și eficient
Funcționare silențioasă (aparatele de aer condiționat tradiționale produc destul mult zgomot datorită pornirilor și opririlor repetate, zgomot pe care nu îl regăsim și în cazul aparatelor de aer condiționat cu invertor)
Reglează umiditatea din aer
Spațiul este aerisit într-un timp foarte scurt

Cum alegi cel mai bun aparat de aer condiționat?

Există mai multe criterii pe care ar trebui să le iei în considerare atunci când vrei să îți achiziționezi cel mai bun aparat de aer condiționat. Mai mult decât atât, dacă vrei să fii sigur că ai ales cel mai bun aer condiționat, trebuie să fii extrem de selectiv și să îți stabilești câteva criterii extrem de riguroase. Cele mai important criterii sunt: consumul de energie electrică și capacitatea unui aparat de aer condiționat.

Consumul de energie electrică

Consumul de energie electrică este un indicator extrem de important în evaluarea performanței unui aparat de aer condiționat. Cu siguranță cel mai bun aparat de aer condiționat este cel care se situează într-o clasă energetică superioară, cu un consum redus de energie electrică. Toate aparatele de aer condiționat sunt încadrate într-o anumită categorie de consum de energie. Aceste clase se stabilesc în urma evaluării unor standarde generale stabilite în Uniunea Europeană.

Pe orice etichetă a aparatului de aer condiționat vei găsi următorii indicatori: modul de răcire, modul de încălzire, clasa de energie, capacitatea SEER sau consumul anual de energie, capacitatea SCOP sau consumul în funcție de sezonul de încălzire și nivelul de zgomot atât pentru unitatea interioară, cât și pentru cea exterioară.

Există 7 clase energetice: A+++, A++, A+, A, B, C și D. Clasa A+++ reprezintă clasa cu cea mai ridicată eficiență energetică, cel mai înalt standard de eficiență energetică a unui aparat de aer condiționat ultra modern. Cu alte cuvinte, cel mai bun și eficient aparat de aer condiționat este cel care se încadrează într-una din clasele de tip A. Diferența dintre clasele energetice superioare și cele inferioare constă în faptul că un aparat de aer condiționat din clasa A sau A+ îți poate aduce un consum mai mic chiar și cu 50% față de un aparat de aer condiționat din clasa C sau D. Însă, consumul de energie electrică nu depinde doar de clasa energetică în care se încadrează un aparat de aer condiționat, ci și de cât de izolată este locuința sau care este capacitatea aparatului. Cu alte cuvinte, degeaba ai achiziționat cel mai bun aparat de aer condiționat dacă locuința ta nu este izolată corespunzător și se supraîncălzește repede.

Capacitatea unui aparat de aer condiționat

Cel de-al doilea parametru pe care ar trebui să îl iei în considerare atunci când vrei să îți achiziționezi un aparat de aer condiționat bun este capacitatea acestuia, care se măsoară în BTU, o unitate de măsură pentru putere termică. Pentru a determina care este necesarul de BTU pentru locuința ta, trebuie să iei în considerare atât suprafața spațiului, cât și sursele generatoare de căldură, cum ar fi numărul de persoane, numărul de calculatoare, becuri sau radiatoare.

În continuare vom vedea care este necesarul de BTU în funcție de suprafața locuinței sau a camerei:

9.000 BTU/h pentru încăperi de maxim 25 mp
12.000 BTU/h pentru încăperi de maxim 35 mp
14.000 BTU/h pentru încăperi de maxim 45 mp
18.000 BTU/h pentru încăperi de maxim 50 mp
22.000 BTU/h pentru încăperi de peste 50 mp

Unii specialiști susțin că putem folosi un aparat de aer condiționat cu o capacitate de 9.000 BTU/h pentru dormitor sau bucătărie iar cele cu o capacitate de 12.000 BTU/h pentru living. Dacă ținem cont de înălțimea încăperii, se recomandă folosirea unui aparat mai mare de 18.000 BTU/h pentru încăperi cu o înălțime de peste 3 metri, iar dacă încăperea are o înălțime mai mică, dar o suprafață mare, se recomandă folosirea mai multor aparate de aer condiționat pentru obținerea unui climat optim.

Reparații aer condiționat

Când temperaturile sar peste valorile cu care organismele noastre sunt obișnuite, un sistem de aer condiționat fiabil este o necesitate pentru un menține un mediu ambiental răcoros, confortabil și sănătos. Atunci când este instalat și întreținut în mod corespunzător, un sistem modern de aer condiționat poate funcționa o bună perioadă […] mai mult »

Montaj aer condiționat

Montarea aerului condiționat implică mai multe aspecte importante, motiv pentru care cei mai mulți apelează la persoane licențiate, foarte bine pregătite în toate aspectele legate de procesul de distribuție a aerului. Înainte de achiziționarea aparatului de aer condiționat, trebuie folosite metode avansate de calculare pentru a stabili cerințele exacte de […] mai mult »

Inverter aer condiționat

Un sistem de climatizare cu inverter prezintă numeroase avantaje în comparație cu o unitate de aer condiționat care nu este prevăzută cu inverter. În primul rând, cantitatea de răcire sau de încălzire solicitată de aparatul de aer condiționat variază în funcție de temperatura exterioară și de cantitatea de căldură din […] mai mult »

Demontare aer condiționat

Niciun sistem de climatizare nu ține o veșnicie. După ani întregi de uzură, poate fi necesară demontarea aerului condiționat și înlocuirea cu un model nou. Sunt mai multe semne care indică că este timpul să demontați aparatul de aer condiționat. În primul rând, dacă unitatea are mai mult de 10 […] mai mult »