Aer condiționat portabil vs. aer condiționat split

Cei care doresc să obțină maximul de la un aparat de aer condiționat trebuie să parcurgă două etape, ambele cu propria lor importanță. Prima etapă constă în alegerea celui mai bun sistem de aer condiționat, corespunzător cu nevoile și cerințele personale, iar a doua etapă presupune efectuarea corectă a lucrărilor de instalare aer condiționat, astfel încât să funcționeze la capacitatea sa maximă.

Pentru succes garantat, ambele etape implică cunoștințele experților în instalare aer condiționat. Ei vor putea calcula cât de puternic trebuie să fie aerul condiționat, astfel încât să poată fi răcite toate încăperile dorite și ce capacitate de răcire trebuie să aibă aparatul de aer condiționat dacă doriți să îl instalați într-o singură cameră. Tot un tehnician profesionist va lua în considerare alți factori de care depinde eficiența lucrărilor de instalare aer condiționat, precum dimensiunea casei, câte etaje are și care este nivelul izolației din interior și din exterior.

De asemenea, înainte de alegerea unui aparat de aer condiționat, asigurați-vă că aveți în vedere faptul că lumina soarelui este mult mai puternică în anotimpurile călduroase decât în sezonul rece și va avea un efect de încălzire mult mai mare asupra casei. De asemenea, comunicați specialistului în instalare aer condiționat dacă sunt încăperi care primesc mai multă lumină directă de la soare decât alte încăperi, rezultând astfel fluctuații de temperatură. În cele din urmă, asigurați-vă că veți beneficia de lucrări adecvate de instalare aer condiționat. Nu este de dorit să investiți într-un sistem de aer condiționat performant ca un pic mai târziu să se strice, deoarece nu a fost instalat corect.

În cele ce urmează, vom analiza care sunt principalele caracteristici și beneficii ale celor mai populare sisteme de aer condiționat, și anume aparatul de aer condiționat portabil și aerul condiționat split.

Aerul condiționat portabil. Cum funcționează și ce beneficii oferă?

Aparatul de aer condiționat portabil reprezintă o soluție ideală de răcire a unui spațiu care nu permite instalarea unui sistem convențional de aer condiționat fie din cauza constrângerilor de spațiu, fie din cauza cerințelor de instalare. Atunci când doriți să răciți eficient un spațiu mic, cum ar fi un dormitor sau un birou, aparatul de aer condiționat portabil este opțiunea excelentă, întrucât nu ocupă mult spațiu și este și mai ieftin.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale sistemului de aer condiționat portabil este că nu necesită niciun fel de instalare permanentă. Compact, ușor de manevrat și portabil, este ideal pentru apartamente, camere mici, birouri, camerele serverelor de calculatoare, dar și pentru oricare alt spațiu, unde instalarea unui sistem tradițional nu ar fi putea fi fezabilă. De asemenea, pe lângă asigurarea confortului în termeni de temperatură, aparatul de aer condiționat portabil îmbunătățește foarte mult și calitatea aerului interior, el având și rol de dezumidificator.

Chiar dacă este ușor de întreținut și nu implică lucrări prea ample de instalare aer condiționat, acest sistem necesită totuși ventilație, care poate fi realizată rapid prin poziționarea unui furtun flexibil de la unitate spre exterior. Cele mai multe aparate de aer condiționat portabil funcționează la fel ca un aparat tradițional, adică produc un efect de răcire utilizând ciclul de răcire și un agent de răcire, cum ar fi freonul.

Aparatul în sine constă dintr-o unitate care găzduiește părțile reci și calde ale sistemului și un furtun de evacuare a aerului. Pe măsură ce aparatul condiționează aerul, se formează apă care trebuie eliminată. Sunt două metode principale de eliminare a apei. Prima metodă presupune amplasarea unei tăvi sau a unui recipient în interiorul unității pentru a colecta condensul, iar acest recipient trebuie golit periodic. Cea de-a doua metodă, numită „autoevaporare”, implică de fapt evaporarea apei și eliminarea acesteia printr-un furtun de ventilare pe o fereastră sau printr-un orificiu realizat în tavan sau în perete.

Prin urmare, deși este adevărat că aceste aparate portabile nu necesită lucrări permanente de instalare aer condiționat, trebuie însă ventilate. Un astfel de aparat poate fi folosit chiar și atunci când locuința este prevăzută cu un aparat de aer condiționat standard sau o centrală de aer condiționat. Pentru a beneficia de temperaturi mai scăzute doar într-o singură încăpere, puteți opta pentru un astfel de aparat portabil, mai ales că cerințele sale sunt minime, și anume un spațiu suficient pentru amplasarea unității, priză electrică și un orificiu pentru eliminarea aerului.

Principalele motive pentru achizționarea unui aparat de aer condiționat portabil

Cerințe minime de instalare aer condiționat. Principalul avantaj al acestui sistem este că nu necesită montare permanentă și poate fi mutat dintr-o încăpere în alta, cu condiția să există o modalitate de evacuare a aerului.

Portabilitate. Aproape toate modelele sunt prevăzute cu rotile, așa încât puteți muta cu ușurință aparatul în orice parte a casei doriți.

Multifuncționalitate. Aparatul de aer condiționat portabil face mai mult decât să răcească o încăpere. Ciclul de refrigerare utilizat de acest aparat produce în mod natural un efect de dezumidificare, fiind astfel ideal pentru spațiile cu un nivel ridicat de umiditate. Mai mult decât atât, foarte multe modele sunt prevăzute cu purificatoare de aer pentru a îmbunătăți calitatea aerului interior pe tot parcursul anului.

Eficiență energetică. Spre deosebire de centralele de aer condiționat sau de sistemele cu o capacitate mare de răcire, aceste aparate sunt mici, economice, motiv pentru care se recomandă utilizarea lor pentru a răci o singură încăpere. Altfel spus, dacă aveți nevoie de un sistem de AC care să minimizeze cheltuielile energetice, aerul condiționat portabil este alegerea excelentă.

Accesibilitate. Aparatele de aer condiționat portabile sunt adesea mai accesibile decât unitățile tradiționale de aer condiționat și, de obicei, nu implică mari costuri de instalare aer condiționat. Cu toate acestea, țineți cont de faptul că unitățile cu o capacitate de răcire mai mare pot costa mai mult, la fel ca și sistemele cu un grad mai mare de eficiență energetică.

Aerul condiționat split. Ce avantaje prezintă?

Un aparat de aer condiționat split este o alternativă rentabilă la centrala de aer condiționat sau la sistemele de AC cu ducte. Este foarte modern, estetic și eficient, dar și puțin mai scump decât aparatele de aer condiționat standard. În plus, deoarece compresorul este montat la exterior, aparatul de aer condiționat split este foarte silențios. De asemenea, aceste aparate nu implică conducte și reușesc astfel să evită importante pierderi de energie. Conductele de aer condiționat pot înregistra mari pierderi de energie – uneori, aceste pierderi reprezintă mai mult de 30% din consumul de energie pentru condiționarea aerului.

În comparație cu alte sisteme de aer condiționat, acest model de aparat presupune lucrări simple de instalare aer condiționat. De exemplu, legătura dintre unitatea exterioară și aparatul interior necesită, în general, un orificiu de 3 centimentri realizat rapid într-un perete – acest orificiu fiind necesar pentru tubul de legătură. De asemenea, majoritatea producătorilor oferă tuburi de legătură într-o varietate de lungimi, astfel încât se poate amplasa unitatea exterioară la o mică distanță de aparatul interior sau, la fel de bine, se poate monta unitatea exterioară într-un loc mai puțin vizibil, ceea ce este de dorit atunci când se montează un aparat de aer condiționat la casă, nu la bloc.

S-ar putea să vi se pară un detaliu, dar este de menționat că în comparație cu alte sisteme, aparatele de aer condiționat split oferă o mai mare flexibilitate de amenajare interioară. Unitățile interioare pot fi suspendate de perete sau de tavan. Puteți opta, de asemenea, pentru modele de podea. Cele mai multe unități interioare dețin profile de aproximativ 7 centimetri adâncime și, de obicei, sunt prevăzute cu o mască elegantă, de înaltă tehnologie. Multe dintre ele dețin telecomenzi pentru a porni și opri difuzorul de aer condiționat sau dispun de conexiune Wi-fi.

Dacă vă întrebați din ce este alcătuit un aparat de aer condiționat split, răspunsul este unul simplu. Aparatele de climatizare split sunt formate din două componente principale, și anume un compresor / condensator care se montează la exterior și o o unitate de tratare a aerului care se instalează în interiorul locuinței. O conductă care găzduiește cablul de alimentare, tubulatura de agent frigorific, tubulatura de aspirație și un canal de evacuare a condensului, leagă unitățile exterioară și interioară printr-o mică gaură realizată în perete.

Un aparat de aer condiționat split funcționează la fel ca un aparat de aer condiționat portabil sau aparat de aer condiționat standard. Diferența constă în configurare și eficacitate. Un sistem split nu va fi mobil ca un aparat de aer condiționat portabil, dar va avea o capacitate de răcire mai performantă. Un sistem tradițional de climatizare centrală va putea să răcească întreaga casă, în timp ce un sistem split va fi utilizat în principal pentru răcirea unei anumite încăperi.

Principalele avantaje ale aparatelor de climatizare split sunt dimensiunile mici, flexibilitatea pentru zonare și posibilitatea de încălzire sau răcire a camerelor individuale. Unele aparate de climatizare split pot avea până la patru unități interioare de aer condiționat (pentru patru zone sau încăperi) conectate la o singură unitate exterioară. Numărul unităților interioare depinde de capacitatea de încălzire sau răcire necesară pentru fiecare încăpere și este influențat de cât de bine este izolată construcția. Deoarece fiecare dintre zonele sau încăperile care beneficiază de climatizare split va avea un termostat individual, numai încăperea în care este prezent cineva trebuie să fie condiționată, economisind astfel energie și bani.

 

 

 

Lasă un Comentariu...

*