An de an, accidentele electrice ucid mii de oameni și rănesc alte zeci de mii de persoane. Cele mai multe accidente, dacă nu chiar toate, ar fi putut fi evitate prin depistarea și eliminarea tuturor pericolelor electrice. De aceea, este recomandat să verificați toate conexiunile electrice și de acasă, dar și de la servici, înainte să apară tot felul de probleme. Ca în oricare altă situație, mult mai bine este să previi decât să repari. În rândurile următoare, vă vom prezenta cele mai importante aspecte cărora trebuie să le acordați o atenție sporită, astfel încât să fiți protejat împotriva accidentelor electrice.

Limitele de siguranță și capacitatea unui panou electric

În majoritatea locuințelor, membrii familiei se înmulțesc, iar nevoile de energie electrică devin tot mai mari. Pe măsură ce numărul membrilor crește, la fel și numărul de aparate și de dispozitive electrice, nevoie de energie va fi mai mare. Prin urmare, va trebui să vă întrebați dacă panoul electric suportă toate echipamentele și dispozitivele electrice. Mai multe electrocasnice, dispozitive electrice, becuri și tot felul de gadget-uri electronice supraîncarcă panoul electric, situație în care trebuie să apelați la o firmă electricieni pentru a determina ce sarcina electrică suportă panoul și dacă ar fi nevoie de unele ajustări care să facă față la toate nevoile familiei. În unele cazuri, chiar și adăugarea unui nou echipament casnic sau a unui singur bec poate provoca supraîncărcare de circuit.

Iluminarea și siguranța comutatoarelor

Luminile care pâlpâie și comutatoarele calde la atingere sunt probleme care nu suportă amânare. Uneori, atunci când un întrerupător este defect sau pur și simplu a fost de slabă calitate, se aud unele sunete în jurul întrerupătorului. Aceste sunete mai pot fi și rezultatul unor conexiuni electrice sau contacte proaste, motiv pentru care trebuie să utilizați întotdeauna întrerupătoare cu împământare și să vă asigurați că toate firele sunt atașate corect și securizate. Un comutator cald la atingere indică faptul că circuitul suportă o sarcină prea mare. În general, dacă iluminatul se află pe un circuit cu 20 de amperi, trebuie să utilizați un comutator de 20 amperi și nu un comutator de 15 amperi.

Dispozitive electronice și siguranța aparatelor

Dacă ați simțit chiar și cel mai mic șoc electric atunci când ați folosit un dispozitiv sau un aparat electronic, cel mai probabil aparatul are o împământare electrică mică. În astfel de cazuri, poate fi necesar să duceți aparatul într-un service pentru a fi determinată amploarea problemei și să apelați la o firmă electricieni pentru a actualiza cablurile și dispozitivele din locuință.

Siguranța circuitului electric

Un alt aspect de o importanță majoră are legătură cu capacitatea întrerupătoarelor și cu dimensiunea cablurilor. Mai precis, dimensiunile întrerupătoarelor și dimensiunile cablurilor merg mana în mână. Nu conectați niciodată un cablu electric cu o valoare a amperajului mai mică decât întrerupătorul care îl protejează. De exemplu, dacă un cablu este conectat la un întrerupător de circuit de 20 amperi, acesta trebuie să fie evaluat pentru 20 de amperi. Resetarea continuă a întreruptoarelor și înlocuirea siguranțelor nu reprezintă răspunsul la această problemă. De fapt, această problemă poate declanșa un incendiu electric.

Schimbarea becurilor

În multe locuințe, un simplu bec poate provoca o parte din problemele electrice. Atunci când folosiți un bec cu o putere prea mare, puteți să vă confruntați cu probleme electrice. Întâi de toate, înșurubați bine becul în soclu. Orice spațiu liber între bec și contactele sale determină ca becul, priza și cablajul să se încălzească, provocând o arsură rapidă a becurilor și poate provoca chiar și incendii electrice. Optați mai degrabă pentru becuri cu LED performante sau prevăzute cu tehnologie inteligentă care durează mult mai mult și folosesc mai puțină energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *